Натриев бикарбонат хранителен – BICAR®FOOD

Натриев бикарбонат хранителен - BICAR®Е500 – Натриев бикарбонат хранителна добавка – BICAR®
Натриев бикарбонат хранителен – BICAR® – NaHCO3

Натриев бикарбонат хранителен – BICAR®

Натриевият бикарбонат (известен още като натриев хидрогенкарбонат, сода бикарбонат и сода за хляб) NaHCO3 е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3):

Na2CO3 + CO2 + H2O → 2 NaHCO3

В нормални условия натриевият бикарбонат е бяло твърдо вещество. Произвежда се чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид. Водните разтвори на натриевият бикарбонат са алкални, защото той е сол на силна основа и слаба киселина. По тази причина натриевият бикарбонат се използва за неутрализация на киселини (стомашни сокове при „язва“). Содата бикарбонат е честа съставка на бакпулвер. В състава на бакпулвера влизат още киселини (например лимонена киселина) кисели соли (хидрогенфосфати и др.), които реагират при овлажняване със содата с отделяне въглеродна киселина.

Натриевият бикарбонат намира широко приложение в химическата (бои, пластмаси, битова химия, пожарогасители), хранителната (хлебни и сладкарски изделия, газирани напитки), леката (автомобилни гуми, изкуствени кожи, текстил) промишлености, фармацевтиката, цветната металургия.

Натриевият бикарбонат е регистриран като хранителна добавка Е500.

Натриев бикарбонат хранителен – BICAR®